A székrekedés kialakulásának okai gyerekeknél, felnőtteknél és 50 év felett

A székrekedés kialakulásának igen sokféle oka lehet, azonban a legtöbbször a helytelen életmód a felelős érte. Ezek közé sorolhatóak a táplálkozási hiányosságaink – leginkább a túl kevés élelmi rost bevitele -, a mozgáshiány életmód, a túl kevés folyadék elfogyasztása, de lelki tényezők, megpróbáltatások és a stressz is könnyedén kiválthat székrekedést.

Székrekedés okai gyerekkorbangyerek-egeszseges-taplalkozas-fozes-konyha

Gyerekek esetében is elsősorban életmódbeli és táplálkozási hiányosságok állnak a székrekedés mögött. Ha túl sok zsírt és fehérjét, s emellett túl kevés rostot eszik a gyerek, akkor ez könnyedén idézhet elő székrekedést.

A rostok szerepe főként azért fontos, mert az elfogyasztott folyadékot a belekben tartják, így a széklet állaga jóval puhábbá válik, vagyis sokkal könnyebben képes kiürülni a belekből.

Ugyanilyen negatív hatású, ha gyermekünk nem iszik elegendő mennyiségű folyadékot a nap folyamán.

Vannak bizonyos táplálékok, melyek hasfogó tulajdonságokkal rendelkeznek, ilyen például a banán, az alma, a körte, a csokoládé vagy a kakaó is. Így ezek túlzott mértékű fogyasztása szintén szorulást eredményezhet.

Ha gyermekünk nem mozog eleget, akkor ez gátolja a belek természetes perisztaltikus mozgását, mely viszont elengedhetetlenül szükséges a széklet belekben történő tovahaladásához. Ennek pedig a széklet pangása, vagyis a szorulás kialakulása lehet a következménye.

Gyermekek esetén különösen jelentősek a székrekedés kialakulásában a különböző eredetű lelki tényezők. Így akár dacreakcióból sem indítja meg a gyermek a székelést a bilire vagy WC-re történő rákényszerítés esetében.

De az is könnyedén előfordulhat, hogy azért tartja vissza a kisgyerek a székletet, mert nem akarja abbahagyni a játékot. 

Gyermekek esetében is erősen hat a környezetváltozás a székelésre, így egy új, ismeretlen környezetben – akár szégyenérzetből sem – nem mer a gyermek könnyíteni magán. 

Mindemellett számos gyógyszer is okozhat székrekedést, de akár egy vény nélküli vaskészítmény is kiválthatja a szorulást, ezért mindenképpen el kell olvasni ezek betegtájékoztatóját a lehetséges mellékhatásokról.

Felnőttek székrekedésének lehetséges okaiszekrekedes-hasmenes-wc-toalett-7

Ahhoz, hogy az emésztőrendszer egészségesen és megfelelően működhessen okvetlenül szükséges, hogy elegendő mennyiségű rostot fogyasszunk el étkezéseink során. Ez egyébként nem csupán a székrekedés megakadályozásában játszik roppant fontos szerepet, mivel számos komolyabb emésztőszervi megbetegedést is képes lehet megelőzni a rostban gazdag táplálkozás, így akár a vastagbélrákot is.

A rostok hiányában beleink mozgása rendkívül lelassul, ami egyenes út a széklet belekben történő pangásához, s így a makacs szorulás kialakulásához. Bizonyos elemzések azt tanácsolják, hogy legalább napi 18 gramm rostot kell magunkhoz vennünk annak érdekében, hogy emésztésünk egészségesen működhessen.

Felnőttek esetében is rendkívül gyakori, hogy jóval kevesebb folyadékot isznak meg egy nap folyamán, mint amennyire a szervezetnek a megfelelő emésztéshez szüksége lenne. Ugyanis a széklet csak elegendő víz jelenléte mellett képes akadálytalanul tovább haladni a belekben. Ha nincs elég víz, akkor a széklet állaga kemény lesz, beszárad, ami amellett, hogy akadályozza a széklet kiürülését, még komoly fájdalmakat is okozhat.

Ha nem mozgunk eleget, akkor a beleink mozgása sem biztosított, így a perisztaltikus mozgás – ami a székletürítéshez elengedhetetlen – rendkívül lelassulhat, gyenge lehet. Emiatt a széklet nem tud megfelelő ütemben tovább haladni a belekben, sőt, egyre inkább felhalmozódik és besűrösödik, ezzel fokozva a szorulás súlyosságát. 

A felnőttek esetében gyakori, hogy a rohanó életmód miatt sokszor nem jut idő a széklet rendszeres kiürítésére, ami egyenes út a székrekedéshez. Ugyanis szervezetünk igen érzékeny ebben a kérdésben, így ha felborul a megszokott székletürítési rend, akkor ez könnyen vezethet makacs székrekedéshez.

Felnőtteknél is komoly székelési gondokat idézhetnek elő a gyógyszerek, melyek sok esetben negatívan befolyásolják az emésztés folyamatát. 

Talán a leggyakoribb székrekedést kiváltó ok a túlzott mértékű, folyamatosan fennálló stressz. A lelki megterheltség szervezetünk szinte minden funkciójára negatívan hat, s különösen igaz ez emésztésünkre, mely rendkívül érzékenyen képes reagálni a különféle testi-lelki hatásokra.

Végül még megemlítendő a környezetváltozás és az utazások miatt kialakuló székrekedés is, ami fakadhat kényelmetlenségből, szégyenből vagy időhiányból is. De ilyen esetekben gyakran változik a táplálék összetétele is, amihez nem mindig tud megfelelően alkalmazkodni a szervezet, melynek szintén szorulás lehet a következménye.

Időskori székrekedés okaiidos-holgy-arc

Az idősebb korosztály képviselői között körülbelül kétszer olyan gyakori a székrekedés, mint a fiatalabbaknál, az öregek esetében pedig még gyakrabban fordul elő a szorulás. Ennek legfőbb okai, hogy a bél  perisztaltikus mozgása már jóval gyengébb, valamint a hasizmok sem tudnak már akkora erőt kifejteni a székletürítés során.

Egy másik rendkívül fontos kiváltó ok az idősek székrekedésében, hogy az életkor előrehaladtával  a bélflóra összetétele megváltozik, és egyre kevesebb jótékony bélbaktérium található meg benne. Ezáltal pedig jelentősen csökken a hasznos baktériumok által kifejtett pozitív hatások ereje az emésztésre. Ráadásul mindennek hatására egyre inkább elszaporodhatnak a káros baktériumok, ezzel teljesen felborítva az érzékeny bélflórát.

Mindezek mellett pedig az egyre csökkenő emésztőnedvek kiválasztása is elősegíti a a vastagbél baktériumflórájának felborulását. Bár azért azt hozzá kell tenni, hogy mindezen negatív hatások leginkább a sokszor több évtizeden át tartó helytelen táplálkozás eredményeként alakulnak ki.

A gyengébb idősebb szervezetben a különböző gyógyszerek jóval könnyebben okozhatnak  székrekedést, így a különféle pirulák mellékhatásaira fokozottan kell figyelni idősebb korban. Már csak azért is, mert az idősek esetében jóval nagyobb a kockázata a kemény székletrögök kialakulásának is, melyek akár bélfekélyt vagy bélelzáródást is kiválthatnak.